16/8/08

porc tendre i lluna plena (títol provisional)

Després de mes i mig (l'un) i de setmanes (l'altra) habitant transitòriament en una petita ciutat de conte, que s'acaba abans no es pugui intuir cap argument, l'arribada a la capital de l'estat veí va suposar una alenada d'aire fresc.
.
L'entrada a la ciutat, les vies ràpides, els barris desangelats, els edificis d'oficines, transmetien ja una curiosa familiaritat. Un cop al centre urbà, el pes de l'aire humit, els surtidors de les fonts, envoltades d'ombres arbòries que resultava temptador reconèixer i una determinada disposició urbanística, multiplicaven la satisfacció de l'experiència urbana.
.
Durant el sopar amb un company que és a la ciutat des de fa mes i escaig, comentàvem divertits la vocació del jove país, constitucionalment reconeguda, de ser mediterrani i centre-europeu. La sobreposició d'identitat, emprempta i horitzó em va semblar, però, menys subtil del que els meus acompanyants semblaven suggerir. Acabat el sopar, el primer àpat gastronòmicament assenyalat de l'estiu, vam deixar la terrassa del restaurant, discretament elegant, amagada a la falda d'un dels turons de la ciutat. En el descens ens vam deixar guiar en una ruta que ens descobria petjades i racons amarats de lluna plena i vam descobrir en el company (l'un) i en el conegut casual (l'altra) un conversador afable i intel.ligent.
.
En el punt d'intersecció del centre històric i el primer eixample de la ciutat, la referència a la recent capitalitat de la ciutat, que fins no fa gaire era la segona ciutat d'un estat que ja no existeix, em va fer prendre novament consciència de la subtil conexió que sembla donar-se, gairebé sempre, entre les ciutats que, a falta de capitalejar, defineixen la seva personalitat i aparença enaltint atributs que en altres podrien passar desapercebuts o podrien ser, senzillament, menystinguts.
.
Arribar de part de vespre a un nou indret permet descobrir-lo dues vegades: el mateix vespre en arribar i l'endemà al despertar-hi. En aquesta ocasió, però, la familiaritat urbana, la satisfacció gastronòmica i l'amistat tot just estrenada van arrodonir talment la vetllada que l'endemà vam marxar de bon matí, tot just haver despertat, amb el regal de la ciutat sota la lluna plena i la certesa que tard o d'hora hi tornarem.
.